JAK VYBRAT SPRÁVNĚ ŠKOLNÍ AKTOVKU?

JAK VYBRAT SPRÁVNĚ ŠKOLNÍ AKTOVKU?

Nástup do školy je pro každého malého školáka velkou událostí, a pokud máte doma jednoho i vy, je pro vás výběr aktovky a dalších školních pomůcek tématem číslo jedna. Jak správně vybrat? Jak se zorientovat v široké nabídce na trhu? Která kritéria jsou při výběru zásadní? Pro své dítě chceme jen to nejlepší, bereme v úvahu, aby se školákovi aktovka líbila, ale především aby splňovala všechny předpoklady a normy pro každodenní používání ze zdravotního hlediska. Kromě barvy a motivu na aktovce či batohu musíme vybírat i podle hmotnosti, ergonomie, nastavitelnosti popruhů, tak aby nemohlo dojít ke špatnému vývoji dětské páteře, který by mohl vyústit v bolesti zad, hlavy, únavu nebo v závažnější problémy. Výběr aktovky by se neměl podceňovat, protože ji bude váš školák nosit 5 dní v týdnu. Máme pro vás pár rad a tipů, jak při výběru postupovat.

Školní aktovka, nebo školní batoh?

Zda zvolit aktovku, či batoh, je individuální otázkou, u které hrají roli aktuální trendy nebo vkus rodičů. Prvňáčkům lze doporučit spíš školní aktovku. Jedním z důvodů je přehlednost vnitřního členění a pevné dno, díky kterému aktovka sama stojí na zemi a usnadňuje přístup ke všem školním pomůckám. Aktovky jsou vybaveny tuhou klopou uzavíratelnou na přezku, kterou lze jednoduše otevřít. Školní aktovka je vhodná pro první nebo druhou třídu základních škol, školní batoh lze zvolit pro žáky třetího nebo čtvrtého ročníku.

Jak na to? Co je při výběru důležité?

1. Hmotnost

Celková hmotnost aktovky nebo batohu má významný vliv na správný růst a formování těla dítěte. Nepřiměřená a opakovaná zátěž může vést k závažným zdravotním problémům. Dbejte tedy při výběru aktovky na její váhu, která by měla být bez školních pomůcek podle platných norem do 1 200 g. Čím lehčí aktovku/batoh vyberete, tím lépe pro vaše dítě. Proč je i tento údaj důležitý? Podle odborníků by nemělo dítě nosit na zádech větší zátěž, než je 10 % jeho váhy, čím těžší aktovku pořídíte, tím méně prostoru tedy zbývá na váhu školních pomůcek. Proto je důležité i děti vést k tomu, aby si do školy nebalily zbytečné věci.



2. Ergonomicky tvarovaná záda

Mezi nejdůležitější vlastnosti, na které bychom se měli při výběru nové aktovky/batohu zaměřit, jsou správně vyztužená, ergonomicky tvarovaná záda. Pokud je aktovka správně anatomicky tvarována, bude dítěti dobře sedět a nebude mít negativní vliv na správné držení těla. Další výhodou je celkový systém zádového systému, což umožňuje nastavit aktovku dle tělesné stavby dítěte. Aktovka tak může s dítětem růst a podle potřeby ji lze velmi jednoduše upravit. Všechny tyto vlastnosti zvyšují komfort z nošení aktovky a zabraňují nadměrnému zatěžování dětské páteře.

3. Dostatečně široké, nastavitelné popruhy

Už jsme zmínili hmotnost aktovky, ergonomicky tvarovaná záda a zádový systém. Dalším velmi důležitým prvkem při výběru vhodné aktovky jsou dostatečně široké, nastavitelné popruhy, které zajišťují správné nošení a optimální rozložení nákladu na celou plochu zad. Právě špatně nastavená délka popruhů často vede k nesprávnému držení těla. Na nastavení popruhů si dejte záležet, neměly by být utažené příliš, na druhou stranu by během chůze dítěte nemělo docházet k posunům batohu ze strany na stranu. Ramenní popruhy by měly mít šířku minimálně 4 cm, měly by být dostatečně polstrované a prodyšné, aby nedocházelo k tvorbě otlaků, škrcení nebo jiných nepříjemných pocitů. Celkovou stabilitu aktovky zlepšíte použitím hrudních popruhů. Popruhy by měly být snadno nastavitelné, aby je bylo možné podle potřeby upravit.


4. Kvalitní lehká konstrukce

Aktovka každého školáka musí vydržet každodenní nošení, přenášení a nápor učebnic. Kvalitní lehká konstrukce, její vyztužené tělo a pevné dno drží její stabilní tvar. Dítě může položit aktovku na zem a přitom nedojde k deformaci jejího tvaru a školák může bez potíží manipulovat se školními pomůckami umístěnými v tašce.


5. Reflexní ochranné prvky a výrazné barvy

Neméně důležitou součástí každé školní aktovky nebo batohu je dostatek reflexních prvků, které zajišťují bezpečnost a dobrou viditelnost dítěte za špatného počasí, v šeru nebo ve tmě. Doporučuje se také, aby měla aktovka na svém povrchu svítivé neboli signální barvy.


6. Chytrá organizace batohu

Co si představit pod pojmem chytrá organizace batohu? Některé školní batohy jsou navržené tak, aby bylo možné zejména těžší předměty, jako jsou knihy a sešity, vložit do kapsy, která je umístěná co nejblíže zádům. Takto bude váha knih přenášena na tělo a záda si tím znatelně uleví.


Další vychytávky, které je potřeba při výběru zohlednit

1. Nepromokavý materiál

Z jakého materiálu je aktovka vyrobená, je důležité zejména pro ochranu obsahu aktovky. Povrchový materiál by měl zabránit propuštění sněhu nebo deště, aby nedošlo k poškození učebnic a sešitů. Neméně důležité je to i z důvodu údržby. Každá maminka určitě ocení materiál, který bude snadno umyvatelný.


2. Pevné ucho na přenášení

V průběhu celého dne děti aktovku nebo batoh přemísťují z jednoho místa na jiné, proto je důležité, aby měla školní taška dostatečně široký a pevný úchyt s ohledem na velikost dětské ruky.


3. Snadné otevírání

Obsluha školní tašky by měla být jednoduchá, dítě musí být schopno tašku rychle a snadno otevřít a nemělo by mu to činit žádné problémy. Především pro prvňáčky je vhodná školní aktovka, která je vybavena tuhou klopou uzavíratelnou na přezku, ta jde otevřít velice lehce. Starším žáčkům pak nevadí ani zip. Je vhodné před nákupem nechat dítě otevírání vyzkoušet.


4. Kapsy, přihrádky, vše uloženo přehledně

Každá školní pomůcka by měla mít v školní tašce své místo, jednak kvůli správnému rozložení zátěže a jednak kvůli přehlednosti a rychlému nalezení během přípravy na hodinu. Každý školák ocení různé přihrádky a kapsičky, například boční kapsičku na láhev, uzavíratelné kapsy na drobnosti nebo přední kapsu na penál. Nezapomínejme, že nejtěžší učebnice je potřeba umísťovat co nejblíže zádům, aby se váha knih rovnoměrně rozložila na tělo dítěte.


5. Praktické doplňky

S nákupem aktovky pořizujeme dítěti i další potřebné školní pomůcky, lze je pořídit v tom samém motivu a žáček tak získá ucelený atraktivní set. Jednou z hlavních školních pomůcek je penál nebo staršími žáky oblíbená etue. V nabídce jsou dále oblíbené textilní sáčky na přezůvky z pevného a omyvatelného materiálu. Uzavírají se pomocí pevných tkanic, které zároveň umožňují nošení na zádech. Vejdou se do nich nejen boty, ale třeba i pomůcky na výtvarnou výchovu nebo sport.



Hlavně aby dobře seděla! Školní aktovka by měla dítěti dobře sedět zejména v oblasti zad a kopírovat jeho páteř, neměla by být širší, než je šířka ramen, a po nastavení ramenních popruhů by spodní část aktovky neměla přesahovat vrchol křížové kosti. Děti rostou velmi rychle, proto je potřeba délku popruhů pravidelně kontrolovat.



Naše nová značka Baagl nabízí široký výběr školních aktovek a školních batohů.

z Blogu odvahy

Ergonomie, design a udržitelnost! To je naše nová kolekce městských batohů!

Navzdory alarmujícím zprávám o množství produkovaného odpadu, tajících ledovcích a vymírajících živočišných druzích se chování populace na planetě Zemi razantním...

Jak správně nastavit batoh nebo aktovku? Zeptali jsme se fyzioterapeutky Ivy Bílkové

Váš prohlížeč nepodporuje video tag. Věděli jste, že v souvislosti se špatným nastavením a užíváním aktovky či batohu hrozí dítěti...

BAAGL je takové moje dítě

S designérkou a brand manažerkou Marií Malákovou o budování úspěšné značky, výchově dcery a českém designuNarodila se v Chomutově jako...

Představujeme nový produkt – dětské bačkůrky BAAGL & FARE!

Hledáte pro své dítě kvalitní bačkůrky? Už nemusíte! BAAGL rozšiřuje sortiment o ergonomické dětské přezůvky vyrobené ve spolupráci s renomovanou českou...

HARRY POTTER KOUZLÍ S BAAGLEM!

Také máte doma školáka, jenž čeká na svůj dopis z Bradavic? Přeneste se s námi do jedinečného světa čar a...

JAK SPRÁVNĚ VYBRAT AKTOVKU? PORADILI JSME SE S FYZIOTERAPEUTKOU

Období prázdnin, které jsou prakticky za dveřmi, znamená pro mnohé rodiče také čas, kdy se začínají poohlížet po nové školní...

PŘIPRAVTE SE NA NOVÝ ŠKOLNÍ ROK UŽ PŘED PRÁZDNINAMI!

Jak děti správně namotivovat, aby po prázdninách zvládly plynulý přechod do školních lavic? Na co je připravit? A jak je...

VÍTE, KOLIK TEKUTIN BY VAŠE DÍTĚ MĚLO BĚHEM DNE VYPÍT?

Připravili jsme pro vás několik rad, jak na zdravý pitný režim vašich dětí. Ačkoli voda neobsahuje téměř žádné živiny, je...