BAAGL je takové moje dítě

BAAGL je takové moje dítě

S designérkou a brand manažerkou Marií Malákovou o budování úspěšné značky, výchově dcery a českém designu

Narodila se v Chomutově jako prostřední ze tří dětí. Již během studia Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM) začala pracovat jako produktová designérka ve firmě Presco Group, kde se mimo jiné věnovala návrhům kalendářů, diářů a dárkového sortimentu. V roce 2017 pak v téže firmě stála u zrodu české značky školních potřeb BAAGL, již nyní vede. Na poli produktového designu patřila opakovaně mezi finalisty prestižních soutěží. K jejím koníčkům patří netradiční americký sport roller derby (týmové závody na kolečkových bruslích, pozn. red.) nebo příprava fermentovaných výrobků. S manželem vychovává pětiletou dceru.

Do kin před nedávnem vstoupil film BARBIE, který mapuje téma role ženy ve společnosti. Vy sama jste se ještě na mateřské rozhodla vrátit do rozjetého vlaku nově vznikající značky BAAGL, již jste společně s kolegy budovala od úplných základů. Co vás k tomu vedlo?
Byla to hezká věc, která mi dávala smysl. Tím, že jsem se sama stala matkou, jsem byla najednou blíž i tématu tvorby produktů pro děti a byla jsem ráda, že mohu v praxi uplatnit to, co jsem studovala. Jelikož se jednalo o novou značku, jež se teprve profilovala, byl zde velký prostor přispět vlastní invencí a vytvořit brand podle svých představ.

Jak se dá skloubit budování velké značky s péčí o rodinu? Jde o rozdělení partnerských rolí?
Určitě. Jednak je to o nějakém vnitřním nastavení, protože musím být schopná z rodinného života i něco obětovat, primárně je to však o podpoře ze strany manžela a rodiny. Funguje to zajisté i díky skvělému pracovnímu týmu, kam se vždy ráda vracím.

Máte za sebou řadu zajímavých designérských počinů, například s městským kolem RACEK jste se účastnila finále studentské soutěže o nejlepší design. Proč jste si nakonec vybrala právě BAAGL?
Práce v BAAGLu mě naplňuje i proto, že jsem stála u zrodu značky a prošla si několika pozicemi. Je to takové moje dítě. Prosadit se na poli českého designu je totiž strašně těžké, zvlášť jako designér na volné noze, na to zatím není naše společnost připravená. Jakákoli designérská práce je v Česku trošku podceňovaná. V BAAGLu mi ale dali důvěru a otevřeli dveře k něčemu, co jsem mohla od začátku budovat sama a designérsky se vyprofilovat. Poskytli mi výrobní možnosti, finance i příležitost, díky čemuž jsem mohla své myšlenky a nápady převést do reality a vidět za sebou skutečné produkty vyráběné pro běžné lidi. Díky tomu jsem mohla vybudovat brand, který měl šanci obstát, s produkty, pod něž se můžu podepsat. Jsem hrdá na to, že na trh přinášíme kvalitní výrobky, které se už nyní prodávají na každém rohu, a dokonce i na zahraničních trzích.


Jaké produkty v rámci značky BAAGL navrhujete?
Vyrábíme široký sortiment produktů do školky a do školy – od aktovek, batohů a celé řady jiných školních potřeb až po barefoot přezůvky. Nově jsme zahájili spolupráci s českou obuvnickou firmou FARE. Jedná se o podporu tuzemské výroby, na což jsme nesmírně hrdí.

Popsala byste nám laikům proces, jak vzniká nový produkt, nový batoh nebo aktovka?
Při zpracovávání nové kolekce se primárně snažíme nasát to, co by vlastně dětská dušička, pro niž produkty navrhujeme a vyrábíme, chtěla a potřebovala. Děláme proto různé průzkumy a rešerše. Abychom vyvinuli co nejlepší produkty v moderním designu, které se budou líbit dětem a zároveň splňovat ta nejpřísnější kritéria kvality, je nezbytná úzká spolupráce designérského a produkčního týmu. A protože se jedná o výrobky pro děti, jejichž pohybový aparát je teprve ve vývoji, dbáme na řadu důležitých faktorů, jako je ergonomie nebo použité materiály. Výstupy tedy konzultujeme s fyzioterapeuty a podléhají rovněž testům kvality Institutu pro testování a certifikaci (ITC).

Proč byste v konkurenci ostatních značek doporučila právě BAAGL?
Za značkou BAAGL stojí tým skutečných lidí, rodičů, maminek designérek, textilních specialistů a fyzioterapeutů, kteří vybudovali značku, aby jejich děti měly možnost chodit do školy s co nejkvalitnějšími produkty, které by vyhovovaly všem předpokladům pro zdravý vývoj dítěte.

Claimem značky BAAGL je heslo „Vyrůstej s odvahou!“. Proč?
Jedním z poslání značky je podpora dětí v odvaze, aby se nebály být samy sebou a byly zdravě sebevědomé. V minulosti jsme také pořádali několik akcí na podporu boje proti šikaně a spolupracujeme s Nadací Terezy Maxové dětem, pro kterou jsme vytvořili speciální limitovanou kolekci Teribear. Část výtěžku z prodeje produktů této edice jde na pomoc ohroženým dětem.

S jakou aktovkou půjde příští rok do školy vaše dcera?
Moje Matylda bude mít určitě BAAGL řady AIRY. Jedná se o nejnovější model batohu, který je vhodný už pro děti od první třídy, protože je to něco mezi aktovkou a batohem. Je vybaven bederním i hrudním popruhem, především se však jedná o vůbec nejlehčí batůžek z celého našeho sortimentu. O jeho kvalitách se ostatně může každý přesvědčit sám v naší značkové prodejně na Praze 8.

z Blogu odvahy

Ergonomie, design a udržitelnost! To je naše nová kolekce městských batohů!

Navzdory alarmujícím zprávám o množství produkovaného odpadu, tajících ledovcích a vymírajících živočišných druzích se chování populace na planetě Zemi razantním...

Jak správně nastavit batoh nebo aktovku? Zeptali jsme se fyzioterapeutky Ivy Bílkové

Váš prohlížeč nepodporuje video tag. Věděli jste, že v souvislosti se špatným nastavením a užíváním aktovky či batohu hrozí dítěti...

BAAGL je takové moje dítě

S designérkou a brand manažerkou Marií Malákovou o budování úspěšné značky, výchově dcery a českém designuNarodila se v Chomutově jako...

Představujeme nový produkt – dětské bačkůrky BAAGL & FARE!

Hledáte pro své dítě kvalitní bačkůrky? Už nemusíte! BAAGL rozšiřuje sortiment o ergonomické dětské přezůvky vyrobené ve spolupráci s renomovanou českou...

HARRY POTTER KOUZLÍ S BAAGLEM!

Také máte doma školáka, jenž čeká na svůj dopis z Bradavic? Přeneste se s námi do jedinečného světa čar a...

JAK SPRÁVNĚ VYBRAT AKTOVKU? PORADILI JSME SE S FYZIOTERAPEUTKOU

Období prázdnin, které jsou prakticky za dveřmi, znamená pro mnohé rodiče také čas, kdy se začínají poohlížet po nové školní...

PŘIPRAVTE SE NA NOVÝ ŠKOLNÍ ROK UŽ PŘED PRÁZDNINAMI!

Jak děti správně namotivovat, aby po prázdninách zvládly plynulý přechod do školních lavic? Na co je připravit? A jak je...

VÍTE, KOLIK TEKUTIN BY VAŠE DÍTĚ MĚLO BĚHEM DNE VYPÍT?

Připravili jsme pro vás několik rad, jak na zdravý pitný režim vašich dětí. Ačkoli voda neobsahuje téměř žádné živiny, je...